Skip to main content

Veilig in en rond de slimme woning
Rob Wierenga is een van de oprichters en voorzitter van de Smart Living Society. De Society heeft als doel het samenbrengen van zakelijke partners met een betrokkenheid rondom Smart Living.

De Tweede Kamer verplicht resellers sinds begin februari om digitale apparatuur en diensten werkend en veilig te houden. Als ook de Eerste Kamer het plan goedkeurt, hebben consumenten bij de aankoop van slimme apparaten straks recht op software- en beveiligingsupdates.

Dezelfde nieuwe wetgeving gaat gelden voor de aanschaf van applicaties of streamingdiensten. “Door de invoering van een plicht voor resellers om updates te leveren, blijven consumenten langer verzekerd van ondersteuning en hebben ze dus langer een werkend en veilig apparaat”, schrijft het ministerie van Economische Zaken.

De termijn van verplichte updates wordt gebaseerd op basis van proportionaliteit. Bij een duurder product zoals een slimme wasmachine mag je langer updates verwachten dan bij een game op je telefoon. Het kabinet wil dat apparaten langer worden gebruikt. Aangezien nu veel apparaten verkocht waarvan de updates na korte tijd stoppen, zijn ze snel verouderd of werken ze niet goed meer.

‘We maken resellers verantwoordelijk voor updates’

Gemeenschappelijk verantwoordelijk

Toch weet ik niet of we blij moeten zijn met deze kabinetsplannen. Het is immers de vraag of we resellers verantwoordelijk moeten maken voor (het leveren van) updates van klanten. Nederland kent al een langere garantietermijn dan andere EUlanden en een gemiddelde winkelier of webshop voert duizenden producten. Controleren of die allemaal moeten worden geüpdatet en ook nog eens wanneer, is onmogelijk. Bovendien zijn zij niet degene die updates maken. Fabrikanten en retailers, maar ook consumenten zijn gezamenlijk verantwoordelijk. Winkeliers moeten veilige producten in hun winkel hebben. Fabrikanten moeten ervoor zorgen dat ze veilig blijven. Samen moeten we consumenten er dan op wijzen dat ze apparaten regelmatig updaten.

Doe je updates

Het wetsvoorstel past in de campagne ‘Doe je updates’. Uit onderzoek van het ministerie van EZK blijkt dat meer dan de helft van de Nederlanders slimme apparaten vanwege tijd of gedoe niet updatet. Dus zijn ze kwetsbaar voor cybercrime. De campagne roept dan ook op om slimme apparaten in huis direct te updaten en geeft tips via www.doejeupdates.nl. De Smart Living Society ondersteunt de campagne die het bewustzijn onder de consument moet vergroten.

Samenwerking is essentieel

Smart Living Society is in gesprek met de ACM en het ministerie van Economische Zaken en Klimaat over een gezamenlijke oplossing en samenwerking. Iedereen is tenslotte gebaat bij een goed en veilig huis.

BRON:  ITchannelPRO #1 2022 by LuteijnMedia

Marijn Nederlof

Author Marijn Nederlof

More posts by Marijn Nederlof

Leave a Reply